Wakeboardlijnen; soorten, maten en modellen
Voor het wakeboarden is de juiste lijn een pré. De juiste materialen zorgen ervoor dat je gemakkelijker uit het water komen en beter kunt wakeboarden. Dan vraag je, je af of er nu echt zo veel verschil zit in wakeboardlijnen en handles. Dat zit er zeker. Puntsgewijs lopen we enkele verschillen met je door om je zo een idee te kunnen geven van wat het beste bij je past.
Wat zijn de verschillen van een wakeboardhandle?
Een wakeboardhandle heeft eigenlijk 4 bepalende kenmerken. De breedte, het comfort van de grip, de afwerking aan de zijkanten en of hij blijft drijven. Allereerst de breedte, omdat je bij het wakeboarden met je benen achter elkaar staat is deze breder dan bijvoorbeeld een waterskihandle. Hierdoor sta je comfortabeler op je board en trekt de handle je niet automatisch dwars. Daarnaast kun je een bredere handle gemakkelijker overpakken bij o.a. een 360. Doordat de handles bekleed zijn met verschillende materialen hebben ze ook allemaal hun eigen unieke eigenschappen. Onze mening is wel dat bijna alle typen wakeboardhandles een prima en comfortabele afwerking hebben. Wel zorgt een handle met een lederen afwerking voor betere grip wanneer hij nat is. Links en rechts van de grip/bar lopen de lijnen naar elkaar toe in een V. Bij de meest luxe bars is het eerste deel na de bar afgewerkt met een hard kunststof. Zo kunnen je vingers niet klem komen te zitten tussen de lijn en de bar. Is dit een must? Nee, voor 95% niet als het op wakeboarden aan komt. Maar deze constructie heeft wel een ander voordeel, namelijk dat de handle blijft drijven. De meeste waterski en wakeboard handles zinken langzaam naar de boden. Als je dit vervelend vindt, kies dan voor een hanlde die blijft drijven.
Welke lengte heeft een wakeboardlijn?
De lijn is meestal tussen de 22 en 28 meter lang. Een aantal van deze lijnen is opgebouwd in secties, ofwel delen. De functie van deze secties is dat je de wakeboardlijn kunt inkorten en langer maken naar eigen wens. Het uiteindelijke doel is dat je op de juiste afstand van de boot aan het boarden bent. De juiste afstand is per boot wisselend maar wat je wil bereiken is dat je daar aan het boarden bent waar de hekgolf het hardst en meest hoog is. Uiteindelijk heb je de golf namelijk nodig voor een sprong. Ben je een beginnende wakeboarder, dan kan het fijn zijn om juist op een positie achter de boot te zitten waar je zo min mogelijk golf hebt. Zo kun je in alle rust oefenen.
Wat voor soorten wakeboardlijnen zijn er?
Naast de secties is er nog een belangrijk verschil bij wakeboardlijnen; de rek. Des te minder rek ep de lijn zit, des te directer de reactie met de boot. De basis wakeboardlijnen zijn veelal vrij grof gevlochten. De lijnen zijn daardoor sterk en gaan redelijk lang mee (losse stringen blijven wel kwetsbarder voor scherpe voorwerpen.) Deze grove vlechting heeft alleen als nadeel dat er rek komt op de lijn. Doordat er rek op de lijn zit, kun je minder snel en fel aansnijden. Het koord begint als het ware wat te dansen en absorbeert snelheid. Daarom is ons advies om voor een rekvrije lijn te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een dunne, stijf gevlochten lijn van Dynema. Deze zijn er zowel met als zonder coating. De stijfgevloten wakeboardlijnen hebben geen rek en zorgen voor een goede en directe reactie met de boot. Heb je daar nu alleen iets aan als je pro bent? Zeker niet! Juist bij beginners kan het veel verschil maken. De rekvrije wakeboardlijn maakt het veel gemakkelijk om uit het water te komen omdat er geen snelheid gedemt wordt in de lijn zelf. Dus ook voor de startende wakeboarders bevelen we een rekvrije wakeboardlijn aan.
Conclusie
Onze conclusie is dat de handle van de lijn vaak niet het grote verschil maakt. Wat wel echt verschil maakt is of je een wakeboardlijn kiest met of zonder rek. Niet alleen voor gevorderde wakeboarder, maar zeker ook voor beginners maakt dit een groot verschil. Heb je nog vragen of wil je met ons in contact komen? Kom dan langs in onze wakeboardshop, of neem contact met ons op.