Gratis bezorging vanaf €50
Voor 23:59 besteld, morgen in huis
30 dagen op zicht
Je bent hier:
  1. home
  2. >
  3. alle blogs
  4. >
  5. wakeboard blogs
  6. >
  7. Alles over wakeboardbindingen

Alles over wakeboardbindingen!

← shop hier alle bindingen

Wakeboard bindingen

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe wakeboardbindingen? In deze blog nemen we je mee in de wereld van de wakeboardbindingen. Het kiezen van de juiste wakeboardschoen veranderd jouw wakeboardset van goed, naar perfect. Des te beter een wakeboardbinding om je voet sluit, des te directer de reactie, beter het gevoel met je board en minder kans op blessures. Uiteraard helpen we je graag bij het maken van de prefecte keuze.

Binnen deze blog nemen we graag met je door:

* Wat voor type wakeboardbindingen zijn er?

* Welke wakeboardbinding voor welk doel

* It's all in the detail

* Type sluitingen

* Onze conclusie over de juiste wakeboardbinding

Check ook onze adviespagina over wakeboards.

wakeboard-pakketten

Open of dichte wakeboardbindingen?

In de basis zijn er 2 soorten wakeboardschoenen. Open toe wakeboardbindingen en Closed toe wakeboardbindingen. Bij de open toe is de voorzijde van de schoen voor het wakeboarden open. Dit zorgt ervoor dat de wakeboardbinding meerdere maten overbrugd en te delen is met bijvoorbeeld vrienden of familie. Nadeel van deze constructie is dat de binding vaak iets minder strak zit. De reactie, controle en comfort zijn daardoor minder dan bij een Close toe binding. Voor het gros van de gezinnen, vriendengroepen en families geldt echter dat de voordelen van een open toe opwegen tegen de nadelen. Daarnaast heb je ook de closed toe wakeboardbindingen. Deze hebben een dichte voorzijde en zijn daardoor meer maat gebonden. Het absolute voordeel is dat je beter en vaster in je schoen zit. Dit komt de reactie en felheid ten goede. Met een closed toe wakeboardbinding heb je meer gevoel met je wakeboard op bijvoorbeeld obstakels. Naast een verhoogd gevoel snijdt je ook feller en sneller aan. Vuistregel achter de boot is, des te meer snelheid, des te meer hoogte. Close toe wakeboardbindingen worden, achter de boot, veel verkocht in het midden en hoge segment. Achter de kabel is het daarentegen veel gebruikelijker om een closed toe binding aan te schaffen.

Welke wakeboardbinding voor welk doel?

Zoals eerder in deze blog al even aangegeven zijn er 2 soorten bindingen. De open toe bindingen worden vaak gebruikt voor het wakeboarden achter de boot of voor beginnende wakeboarders op de kabel. Doordat ze geschikt zijn voor een variatie aan maten passen de juiste bindingen ook voor vrienden, familieleden en gasten. Daarbij is plezier vaak hetgeen dat centraal staat, meer dan niveau. Ook op de kabelbaan wordt er, vooral onder beginnende boarders, gekozen voor open toe bindingen. Dit heeft een vrij simpele rede, namelijk de prijs. Een open toe binding is (veel) voordeliger dan een closed toe binding. Toch is het achter de kabel lang niet altijd verstandig om te starten met een open toe binding. De ervaring leert dat wanneer je rondjes kunt blijven hangen (vaak al na 2 of 3 uur) de eerste obstakels aan de orde zijn. Daar gaan we dan direct het bruggetje slaan naar closed toe wakeboardbindingen. Deze zitten veel strakker om je voeten en gevel dus veel meer gevoel en comfort op die obstakels. Daarbij voorkom je dat je voet kan schuiven tijdens de landing. Dit beperkt het risico op blessures. Achter de kabel is een closed toe bindinging de absolute standaard. Ook achter de boot kan een dichte binding een uitkomst zijn. Is de wakeboardset voor jezelf of deel je hem met iemand met dezelfde schoenmaat? Denk er dan zeker over na of je een closed toe binding aan wil schaffen. Doordat deze strakker om voet zit merk je achter de boot dat je veel meer felheid uit je wakeboard kunt halen. De controle, reactie en vaareigenschappen worden veel directer omdat je beter vast zit. Niet zeker waar je goed aan doet? Neem contact op met onze enthousiaste wakeboarders. Zij kunnen je uit eigen ervaring helpen met het maken van de beste keuze.

It's all in the detail

Kleine details kunnen grote verschillen maken. We nemen een wakeboardbinding van boven naar benden door en bespreken een paar cruciale details en wat voor effect ze hebben. De sluiting bovenaan de schoen. Kies voor veters om je binding goed strak te kunnen zetten of kies voor gemak en ga voor klittenband. Verder naar benden, in de achterzijde van de binding, bepaal je hoe vast jouw enkel in je schoen zit. Bij de standaard instapbinding is de enkel vaak van rubber en merk je dat je voet los komt van de onderkant. Dit heet heel-lift. Om heel lift te voorkomen zitten er, in de betere bindingen, zogenaamde heel kidney's of J-bars. Dit zijn versmallingen in het foam om te zorgen dat je enkel strak en comfortabel in de binding zit. Dit voorkomt heel lift en geeft meteen een veel meer directe reactie. Onder je voeten zit het voetbed. Het is van belang dat dit comfortabel is en voldoende dempt. Je hebt voetbedden bestaand uit één of meerdere lagen. De voetbedden die uit lagen bestaan beginnen vaak met een zachte toplaag voor comfort en een stijvere laag daaronder voor demping. Bij de instapmodellen zijn deze twee lagen vaak gecombineerd tot één laag. Voor de zekerheid willen we nog even de voorzijde van de binding aanstippen. Open neus, te gebruiken voor meerdere schoenmaten maar minder strak en direct. Gesloten neus, te gebruiken voor 1 of maximaal 2 schoenmaten. Hierdoor veel strakker en directer maar minder functioneel voor groepen. Als laatste de base plate. Dit is de plaat waarmee de binding op je wakeboard wordt gemonteerd. En reken maar dat de base plate per merk en schoen veel verschillen. De kunst is om deze plate zo dun mogelijk te maken zonder te stijfheid te verliezen. Is de plate van een basis kunststof merk je vaak dat hij kan buigen. Door het buigen verlies je veel van je gevoel en controle over het board. Des te beter de binding des te stijver deze basisplaat is. Dat kan bereikt worden door gebruik van betere kunststoffen, een andere manier van bevestigen of simpelweg een beter uitgedachte constructie. De wakeboardbindingen die wat dat betreft echt van een andere planeet zijn, zijn de closed toe wakeboardbindingen van Ronix en Liqiud force.

Type sluiting

Tot slot zit er nog verschil in de sluiting van de bindingen. Zo zijn er schoenen met een vetersluiting, maar ook met een klittenband sluiting. Met een veter kun je de schoen strak aantrekken zodat deze goed om de voet past. Des te strakker de wakeboardbinding zit, des te beter en directer het gevoel met je wakeboard. Door de speciale veterlockjes of lace locks trek je de veters gemakkelijk en snel strak. Er zijn zelfs een aantal bindingen met een dual lace system. Dat betekend dat ze met 2 veters per schoen werken om zowel de onderkant als de bovenkant van de binding gemakkelijk en strak aan te kunnen trekken. Klittenband bindingen trek je gemakkelijk en snel aan. Daarbij is het iets minder slijtagegevoelig dan een veter. Het grootste nadeel van een klittenband binding is dat je deze niet zo strak krijgt als een binding met een veter. Wakeboard je met een (grote) wisselden groep? Dan is een klittenbandbinding ideaal vanwege het snelle aan-, en uittrekken. In een wat kleiner gezelschap geniet een goede geveterde binding onze voorkeur boven het praktische van klittenband.

Conclusie

In de basis blijft de keuze van een wakeboardbinding voor een groot deel afhankelijk van wie hem gebruikt, hoe hij of zij hem gebruikt en waar (boot of kabel). We hopen je voldoende te hebben geïnformeerd over de verschillende soorten wakeboard bindingen. We attenderen je graag ook nog even op het gebruik van een goed zwemvest en een wakeboardhelm tijdens het boarden. Wil je daarnaast meer weten over de verschillende soorten bootwakeboards en kabelwakeboards? Neem dan een kijkje op onze wakeboard BLOG-pagina. Hier geven onze experts advies over alles wat met wakeboards te maken heeft. Heb je na het lezen van onze blog nog vragen? Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op.

*note; binnen deze blog hebben we systeemwakeboardbindingen en andere wakeboardbindingen welke uit losse componenten bestaan, niet meegenomen. Dit omdat deze slechts voor een heel kleine doelgroep van toegevoegde waarde kunnen zijn.

wakeboard-pakketten