Gebruikte technieken en de verschillen
Binnen deze blog proberen we je meer inzicht te geven in de gebruikte technieken, de voor-, en nadelen en de eigenschappen. Er zijn een aantal basis technieken en processen die nodig zijn om een sup te maken. Deze kunnen per merk/model sterk verschillen en dat zie je direct terug in eigenschappen als levensduur, stijfheid, draagvermogen en vaareigenschappen. Daarnaast zijn er nog een aantal technieken die per merk specifieker of zelfs uniek zijn. Een aantal van deze technieken nemen we graag met je door. Voor andere, minder relevante of extreem specifieke details is vaak ruimte op de pagina van het product zelf en in het experience center waar onze experts je daar alle uitleg over kunnen geven.
Beginnen vanuit de basis van de sup
Om sups hun stijfheid en vorm te geven zitten er in een sup duizenden draadjes van onder naar boven. Hoe deze draadjes gepositioneerd zijn, heeft direct invloed op het gewicht, stijfheid en de mogelijkheid tot torsie (wokkelvormig worden van een sup). Globaal heb je lineair waarbij de draadjes in een rechte lijn staan en X-stitching (cross dropstitching.) Lineaire stitching is minder stijf en er zijn meer draadjes nodig voor hetzelfde resultaat waardoor de sups zwaarder zijn. Sups die gemaakt zijn met een X-stitching zijn dus stijver, lichter en minder kans op torsie.
De lagen van een sup
Er zijn 3 soorten opbouw. Single layer, dual layer en welded sups.
Bij een single layer, de naam zegt het al, heb je de stitching met daaromheen een enkele lag materiaal. Deze constructie is voordelig en relatief licht en voordelig. De grote nadelen van deze constructie is dat het kwetsbaar is (snel lek) en niet stijf wordt. Bij een volwassen gebruiker zie je dat de sup rond buigt. Single layer is iets dat we in de basis voor niemand aanraden.
De dual layer constructie is eigenlijk vergelijkbaar met een single layer alleen wordt er een extra laag PVC op gelijmd. Het voordeel is dat ze minder kwetsbaar zijn en wat stijver worden. Nadeel van deze verlijming is dat het na een bepaalde periode slecht wordt. Hierdoor gaat de sup delamineren en alsnog lek. Daarbij kunnen de lagen, door de lijm, los van elkaar werken en mis je dus iets aan stijfheid. Tot slot zorgt de extra laag voor meer gewicht. De Dual layer sups zijn prima voor als je hem enkele weken per jaar op vakantie gebruikt en als je geen hoge eisen stelt aan de specificaties. Daarbij wordt dit type sup ook veel verkocht aan mensen die hun eerste sup kopen. De prijs/kwaliteitsverhouding van deze sups liggen in een goede balans.
De derde manier van fabriceren is door welding. Dit is het samensmelten van verschillende lagen tot één laag. Het welden van sups kan op basis van High frequence geluidsgolven of door middel van warme lucht. Bij beide manieren is het resultaat hetzelfde, de twee lagen worden één. Dit zorgt voor een lange levensduur, minder gewicht (de basislagen die samen gesmolten worden zijn dunner) en ze zijn superstijf. De beste vaareigenschappen en de meest duurzame keus is dus een supboard die door welding gemaakt is. Deze sups worden veel verkocht aan de recreatieve tot fanatiek recreatieve supper die waarde hechten aan een lange levensduur en fijne vaareigenschappen. Daarbij worden de suppakketten met welded sups veelal compleet uitgeleverd met goede accessoires.
Nog een aantal overige technieken
Naast de verschillende soorten kernen en lagen zijn er nog een aantal andere technieken die merken doorvoeren om het beste resultaat uit de sup te halen. De meeste van deze technieken verhogen de stijfheid van het board. Zo zijn er merken die werken met een dubbele luchtkamer, extra rails welke je in de zijkanten van de sup schuift en extra lagen of rails over de lengte van de sups. Daar het hier vaak om minimale details gaat, vindt je dit veelal terug in het hoge segment opblaasbare stand up paddling boards. Bij boards waarvoor dit geldt, geven we dit specifiek aan op de productpagina’s.
Meer info nodig, of kun je het model van je dromen niet vinden? Neem dan contact op met onze experts. Zij helpen je graag met het maken en vinden van de juiste keuze voor jou nieuwe supboard.